Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Kritisch Redeneren: de uitdaging voor verpleegkundigen

Algemeen

Wil jij ontdekken wat de toegevoegde waarde is van kritisch en klinisch redeneren? Ben je benieuwd met welke morele dilemma’s je mogelijk te maken krijgt? En hoe je hier op een professionele wijze mee kunt omgaan? Kies dan voor de cursus ‘Kritisch redeneren’ van HanzePro.

Na het volgen van deze cursus

  • Heb je kennis van theorieën en classificaties met betrekking tot klinisch redeneren.
  • Ben je in staat systematisch, valide en betrouwbaar gegevens te verzamelen.
  • Kun je klinisch redeneren in hoog-complexe situaties.
  • Kun je passende communicatieve vaardigheden toepassen.
  • Kun je verpleegkundig diagnosticeren, indiceren, zorgresultaten bepalen, interventies toepassen, rapporteren en evalueren.
  • Weet je hoe je gebruik maakt van evidence based practice.
  • Kun je een moreel dilemma formuleren.
  • Kun je door moreel redeneren in samenspraak met collega’s komen tot een besluit en actieplan.
  • Kun je kritisch reflecteren op het eigen handelen en op het moreel redeneren en handelen.

Uitgebreid

Tijdens deze cursus ga je aan de slag met een voorbeeld uit je eigen beroepspraktijk, bij voorkeur een cliënt met een zeer complexe zorgvraag. Je leert hoe je op een kritische (én klinische!) wijze een anamnese zo goed mogelijk kunt afnemen. Je werkt hierin samen met de zorgvrager en diens naasten. Met als eindresultaat: een zorgvuldig uitgewerkt zorgplan. In dit plan beschrijf je de behoefte aan verpleegkundige zorg, maar ook de gewenste resultaten en interventies die – in overleg met de cliënt en diens naasten – zijn geformuleerd. Kortom: een plan waarbij alle betrokkenen zich gehoord en gezien voelen. Je gebruikt hierbij verpleegkundige classificaties.

Vervolgens neem je je eigen handelen onder de loep. Tijdens een reflectie kijk je naar hoe de zorg is verleend en hoe het zorgplan tot stand is gekomen. Vooral je eigen aandeel, je professionele beroepswaarden en je ontwikkeling staan hierin centraal. Daarnaast krijg je handvatten om de morele dilemma’s in je werk te herkennen en methodisch aan te pakken.

Uniek voor Noord-Nederland
Tijdens deze cursus ga je samen met je medestudenten uit andere zorgvelden aan de slag. Er is dus sprake van 'samenwerkend leren'. Dat betekent dat je veel mogelijkheden hebt om uit te wisselen met anderen. Je leert van elkaar en ontwikkelt je op deze manier verder als verpleegkundige. De cursus is onderdeel van de deeltijdopleiding Verpleegkunde.

Praktisch

Doelgroep

BIG-geregistreerde verpleegkundigen met diploma MBO-V, HBO-V of Inservice-opleiding.

Instroomniveau

MBO-V, HBO-V of Inservice-opleiding. Voorwaarden voor deelname: je hebt een relevante werkplek in de zorg- of welzijnssector. En op je werkplek kun je tijdens het volgen van deze cursus worden begeleid door een collega met een diploma HBO-V.

Startdata

13-09-2024

Overige data

1 keer per week op vrijdag.

Tijden

Lestijden zijn van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Duur

3 maanden (9 lesdagen).

Tijdsinvestering

Eens in de week een lesdag van 8 uur. Daarnaast heb je een relevante werkplek in de zorg- en welzijnssector. Zelfstudie: bij de start ongeveer 6-8 uur per week, daarna ongeveer 4 uur per week.

ETCS credits

De cursus Kritisch redeneren is een onderdeel van de HBO-V Deeltijdopleiding en bestaat uit 20 ECTS.

Kosten

€ 1.500,-

Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor jou of jouw werkgever. Kijk hier voor de verschillende regelingen.

Ben je mbo-v of inservice opgeleide? Dan kom je in aanmerking om deze module tegen het wettelijk vastgestelde collegegeld te volgen. Kijk hier voor meer informatie. Bij aanmelding ontvang je hierover meer informatie.

Locatie

De module wordt aangeboden bij de Academie voor Verpleegkunde, Petrus Driessenstraat 3 in Groningen.

Afronding

Na het succesvol afronden van deze cursus, ontvang je een certificaat. De cursus is geaccrediteerd bij V&VN.

Vervolg of verdieping

De cursus ‘Kritisch redeneren: uitdaging voor de verpleegkundige!’ en de cursus ‘Deskundigheidsbevordering: groeien in vakbekwaamheid’ vormen samen Module 4 van de Deeltijdopleiding Verpleegkunde. Beide cursussen kunnen echter ook los van elkaar gevolgd worden. Van de Deeltijdopleiding Verpleegkunde zijn onderstaande modules/cursussen ook los te volgen: 

Cursus Deskundigheidsbevordering
Module Gezondheid bevorderen
Module Kind & Jeugd
Module Verpleegkundig Leiderschap

Contactpersonen

Voor praktische informatie kun je contact opnemen met Ingrid Hartman:
i.hartman@pl.hanze.nl 
(050) 595 2870

Voor meer inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Liane Meijer - de Vries:
l.meijer.de.vries@pl.hanze.nl 
(050) 595 7321

Bijzonderheden

Ben je enthousiast geworden voor de cursus Kritisch redeneren? En wil je je aanmelden? Vul dan uiterlijk 4 weken voor de start het aanmeldformulier in via de aanmeldknop. Wij nemen dan contact met je op om de aanmeldprocedure op te starten. Ook ontvang je dan informatie over hoe je je kunt voorbereiden op deze cursus.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top